Son günlerde 'limon suyu, narlı sos' gibi asıl ürünleri taklit eden çeşitlerin satışını yasaklayan Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni yayımladığı tebliğ ile marketlerde büyük satış rakamlarına ulaşan eritme peynirlerin dağıtımına dair bazı düzenlemelere yer verdi.

ERİTME PEYNİRLERİNİN BU İSİMLERLE SATILMASI YASAKLANACAK

Dünya'dan Mehmet Hanifi Gülel'in aktardığına göre; yeni tebliğ taslağı, peynirlerin market raflarında kullanılan ifadelerine belirlemeler getiriyor. Buna göre üretici firmalar, aynı ürünleri satışa sunmaları durumunda mevcut 'tulum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar ve tost peyniri' gibi terimleri ambalajlarda kullanamayacaklar. Başka bir deyişle, bu ifadelerin bulunduğu ürünlerin aynı şekilde satışı yasaklanmış olacak.

Tarım Bakanlığı'nın yasaklama planları arasında yer almayı düşündüğü yeni ürünler de belli oldu.


Sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda taklit ürünlerin önlenmesi için çalışmalarına son aşama getiren Tarım Bakanlığı, peynirlerin yanı sıra zincir marketlerde satılan 'aromalı' ürünleri de kısıtlamayı hedefliyor. Bu çerçevede özellikle "muzlu, çilekli, fındıklı" ibareleri ile satılan gofretlerin bu isimlerle satışının yasaklanması ve ambalaj üzerinde aromalı ifadesinin zorunlu şekilde belirtilmesi öngörülüyor.

Peynirler için hazırlanan söz konusu tebliğ taslağında eritme peynirlerin tek başına ürün adı algısı yaratacak ifadelerle kullanılmayacağı belirtiliyor. Karma Grup Regülasyon ve Operasyon Direktörü Didem Altuntaş, tebliğin detayları hakkında şunları ifade etti:


"TÜKETİCİYİ YANILTACAK ŞEKİLDE ÜRETİLEMEYECEK"

“Eritme peynirleri ile ilgili olarak, geleneksel ve yerel peynirler ve coğrafi işaret tescili olan peynirleri andıran ve tüketiciyi yanıltacak şekilde üretilerek piyasaya sunulamayacaktır. (Tulum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım yapan ifadelerle satılamazlar.)

Eritme peynirinin etiketinde ise gıdanın adı, ilgili düzenlemede en az 3 mm büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş alanında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde kullanılabilecek ifadeler; ürünün piyasaya sunuluş biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre sürülebilir, ultrafiltrasyon, üçgen, tost için gibi ifadeler, tek başına ürün adı algısı oluşturamayacaktır. Ürün adı algısının oluşmaması ve ürün adının yazıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıyla kullanılabilecektir.