Soda, içilebilir suyun sodyum bikarbonat veya onaylı mineral tuzları, katkı maddeleri ve aroma bileşenleri ile belirli bir teknikle birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan, karbondioksit ile gazlandırılmış doğal olmayan bir içecektir. İstenilen herhangi bir suya karbondioksit eklenmesi ile soda elde edilir.

Soda doğal mineraller içermez.

Maden suyu ise yeraltı kaynaklarından elde edilen ve tamamen doğal özelliklere sahip bir sudur. Maden suyu, barındırdığı tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yer altındaki faylardan geçerek yüzeye çıkar ve doğaldır. Maden suyu, çıktığı bölgenin jeolojik yapısını yansıtır.

Maden suyunda karbondioksit gazı doğal olarak bulunurken, sodaya sonradan eklenmektedir.

Renksiz olan maden suyu, ışık etkisinden korunmak amacıyla genellikle yeşil veya kahverengi şişelerde marketlerde yer alır. Ayrıca maden suyunun mideyi rahatlatma özelliği bulunmaktadır.

MADEN SUYU VEYA SODA NE ZAMAN İÇİLMELİ?
Yemeklerin fazla kaçırıldığı dönemlerde, hemen ardından mideyi rahatlattığı düşünülerek maden suyu tercih edilmektedir. Ancak bu beslenme alışkanlığı oldukça yanlıştır. Çünkü yemek yiyip çiğneme işlemi gerçekleştikçe mide, asit salgılar. Eğer maden suyu aynı anda içilirse, alkali özellikteki maden suyu mide asidi ile etkileşime girerek mideyi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle maden suyunun yemeklerden iki saat sonra veya yemek yemeden yarım saat ya da iki saat önce tüketilmesi daha sağlıklıdır. Uzmanlar, günde iki şişe maden suyu tüketilmesini ve içerisine limon suyu, kaya tuzu veya sirke eklenmesini önermektedir.

SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Soda şişelerinin etiketlerinde veya şişenin üzerinde ‘mineralli su’ ibaresi yer alırken, maden suyu şişelerinin üzerindeki yazı ‘doğal maden suyu’ şeklindedir. Bu nedenle satın aldığınız içeceğin soda mı yoksa maden suyu mu olduğunu bu bilgilerle kolayca anlayabilirsiniz.