Türkiye'nin fay hatlarındaki hareketlilik son günlerde artış gösterdi. Deprem bilimcileri, neredeyse her gün diri fay hatlarıyla ilgili uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Adana’da dün gerçekleşen sırasıyla 4.6, 4.5 ve 4 büyüklüğündeki depremler, Akdeniz'deki 4.9 büyüklüğündeki depremle takip edildi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk canlı yayınında, Adana'daki üç depremin ardından fay hatlarıyla ilgili yeni uyarılarda bulundu.
Deprem fırtınası mı yaşanıyor?
Görür, "Deprem fırtınası demek için bir neden yok" diye belirtti ve "Sadece birer dakika aralığında üç deprem meydana geldi. Adana havzasında bir deprem olabileceğini düşünüyoruz. Bunun nedeni, Doğu Anadolu Fayı. Yani Bingöl-Karlova'dan başlayıp Kahramanmaraş'a kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı. Bu fay, Kahramanmaraş üzerinden batıya doğru, ardından Adana havzasına yayılmakta" ifadelerini kullandı.
Görür, Adana'da bir deprem beklediklerini vurgulayarak, "Doğu Anadolu'nun Hatay'a kadar olan kısmı Doğu Anadolu Fayı değildir; o Ölü Deniz Fayı’dır. Bingöl-Karlova’dan başlayarak önce Elazığ depremini üreten, ardından Malatya, Kahramanmaraş depremlerinin meydana gelmesine neden olan büyük enerjinin bir kısmının Adana havzasına aktarılmış olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Naci Görür olasılık verdi: Marmara'ya 7 ve üzeri uyarısı
Olası büyük Marmara depremine dair çarpıcı uyarılarda bulunan Görür, şu şekilde konuştu:
"ABD’li bilim adamları liderliğinde bir ekip, 2000 yılında bir araştırma gerçekleştirdi. Bu çalışma, 3-4 ay önce revize edildi; 1999'dan hemen sonra, Marmara Bölgesi'nin her an 7 veya üzerinde bir depremle karşılaşma olasılığı yüzde 47. Daha önce bu oran yüzde 64'tü. Yani 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 47. Bugün zaten 25 yılı geçti. Yani yazı tura atsanız, bu yüzde 50. Bu, muazzam bir olasılık. Dolayısıyla doğa ve bilim bize her şeyi söylediği halde neden bu kadar yavaşız, ben bunu anlamıyorum."